13 Mayıs 2009 Çarşamba

Unutulan windows yönetici şifresini değiştirin

Şifre koruması bulunan windows işletim sisteminde en kötü durum tek olan yönetici (administrator) şifresinin unutulmasıdır. Bu durumda bilgisayara yeni programlar yüklemek, kaldırmak, ayarları değiştirmek, hatta CD veya DVD yazdırmak bile imkansız hale gelebilir.

Bu unutulan şifreyi sıfırlamak veya kurtarmak için çeşitli programları internette bulmak mümkün. Ama genellikle bu programları satın almak ve bir CD'ye yazıp, bilgisayarın açılışını bu CD ile yapmak gerekiyor. Bunları yapamıyacak durumdaysanız da hala şifrenizi değiştirme şansınız var. Ancak bunun için bir windows XP yükleme CD'nizin olması gerekiyor. Windows lisans anahtarı da gerekebilir. İzlemeniz gereken yol ise şöyle;
Öncelikle windows yükleme Cdsini yerleştirip, bilgisayarınızı bu CD ile açmanız ve windows yükleme işlemine başlamanız gerekiyor. Bunun için bilgisayarınızın Bios ayarlarına girip CD'den başlatma işlemini etkinleştirmeniz yani boot from CD seçeneğini aktif hale getirmeniz gerekecektir. Kimi bilgisayar ana kartlarında başlangıçta Esc tuşu gibi bir tuşa basarak hangi cihazdan boot işlemi yapılacağını seçme olanağı bulunuyor.
Bu işlemi yaptığınızda, bilgisayaranız açılırken CD'den açmak için bir tuşa basın gibi bir yazı çıkar. Bu yazıyı gördüğünüzde klavyenizde herhangi bir tuşa basın. Böylece windows yükleme işlemi başlar.

Yükleme işlemi bilgisayarınızı inceleyip bazı dosyaları yükledikten sonra "Hoşgeldiniz" ekranı çıkar. Entere basıp bu ekranı geçin. Lisans anlaşmasını kabul için F8 tuşuna basın. Bilgisayar incelendikten sonra varolan windows sürümü bulunacağı için program size yeni bir windows yüklemek mi, yoksa varolan windowsu onarmak mı istediğinizi sorar. Bu ekranda R tuşuna basarak varolan windowsu onarma seçeneğini seçin. Windows yükleme işlemi başlar.
Yükleme işleminin belirli bir aşamasında bilgisayar kendiliğinden kapanıp açılacaktır. Bilgisayarın bu açılışı sırasında CD'den boot isteyip istemediğiniz sorulduğunda herhangi bir tuşa basmayıp, programın bu aşamayı kendiliğinden geçmesini bekleyin.
Daha sonra bilgisayarınızın sol alt bölmesini izlemeye başlayın. Burada "Araçlar yükleniyor (Installing Devices)" yazısını gördüğünüzde Shift+F10 tuşlarına aynı anda basın. Komut penceresi açılacaktır. Buraya nusrmgr.cpl yazıp entere bastığınızda denetim masası içersindeki Kullanıcı Hesapları ekranı gelecektir. Şimdi bu ekranda kullanıcı şifresi değiştirme işlemini yapabilirsiniz. Yönetici hesabının şifresini değiştirin ve pencereyi kapatin ve exit yazıp entere basarak komut penceresini kapatın. Windowsun tamir işlemini tamamlamasını bekleyin. Bilgisayarınız yeniden açıldığında yeni oluşturduğunuz şifre ile yönetici hesabınıza artık girebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder