13 Mayıs 2009 Çarşamba

Unutulan windows şifresi nasıl değiştirilir?

Bilgisayarlarlarımız her tür kişisel bilgiyi sakladığımız araçlar. Bu yüzden güvenli bir şifre koruması çok önemli.

Dosyalarımızı, dökümanlarımızı Windows'un şifre korumasına emanet ederiz. Ama ya şifreyi unutursak. Bu durum bir kabus gibi her an üzerinize çökebilir.

Windows'da unutulan bir şifreyi nasıl sıfırlar veya değiştirebiliriz?

Bilindiği gibi Windows işletim sisteminde bir yönetici (administrator), bir de kullanıcı hesapları oluşturulabilir. Yönetici konumundaki kullanıcıların yapabilecekleri, sıradan kullanıcılardan çok daha fazladır. Eğer bir bilgisayarda birden fazla tanımlı yönetici varsa, unutulan yönetici şifresi, diğer yönetici hesabına girilerek değiştirilebilir. Bunun için yapmanız gereken, yönetici hesabındayken, şu işlemi yapmaktır.
Başlat'a basıp çalıştır komutunu seçin. Açılan kutuya cmd yazıp Enter'e basın. Siyah bir DOS ekranı açılacaktır.

Bu ekrana "net user kullanıcıadı *" yazıp entere basın. Tırnak işaretlerini kullanmayın. Görüleceği gibi yazıların sonunda bir boşluktan sonra yıldız işareti bulunuyor. Bu işaret klavyedeki nümerik tuş takımında çarpı işaretidir. Bu komutu yazıp entere bastığınızda, "Kullanıcı için parola yazın" ibaresi çıkar. Parolayı yazdığınızda herhangi bir işlem olmuyormuş gibi görünür ama aslında oluyordur. Entere bastığınızda sizden parolayı tekrar yazmanız istenir. Tekrar yazıp entere basın. Yeni parolanız oluşturulmuştur. Artık bu yeni parolayla hesaba giriş yapabilirsiniz. Eğer yazım işleminde bir hata yaparsanız parola eşleşmiyor gibi bir hata mesajı çıkar. Bu durumda işlemi tekrarlamanız ve yazaken dikkatli olmanız gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder